maanantai 21. huhtikuuta 2014

Veganismi ja huuhaa erotettava toisistaan

Minut tuntevat ihmiset tietävät, että olen hyvin pragmaattinen luonne. Olen rationaalinen ja käytännöllinen, ja suhtaudun äärimmäisen skeptisesti kaikenlaiseen hörhöilyyn ja perusteettomaan mutuiluun. Vaadin lähteitä ja tutkimustietoa käytännön kokemusten sijaan ja/tai tueksi. Kaikenlaiset enkelipallot ja kristallisoidut vedet toimivat minulle oivallisena parodioinnin lähteenä. Saahan sitä  itsellään tehdä vaikka mitä kokeiluja, mutta jos niihin liittyy kaupallistaminen/rahastus tai misinformaation levittäminen, piikkipanssarini nousee välittömästi.

Veganismiin liitetään tosi paljon kaikkea älytöntä; tähän syyllistyvät sekä vegaanit itse että muut. Varsinkin jenkeissä veganismiin liitetään jostain syystä tosi usein terveellisyys? Halutaan kokeilla vegaaniruokavaliota, sillä se on niin terveellistä? No ei ole, automaattisesti. Ilmeisesti kuvitelma on yksinkertaisuudessaan se, että eläinperäinen = epäterveellistä, ja kun kaiken eläinperäisen jättää pois, niin tadaa: terveellistä. Halutessaan ja hieman paneutuessaan vegaaniruokavaliosta saa koostettua hyvinkin terveellisen, mutta ei se mitenkään oletuksena sitä ole. Ja parhaimmillaankin siinä on puutteita, tunnetuin lienee B12-vitamiini (jonka puutteesta voivat muuten kärsiä ihan sekasyöjätkin). Vegaani voi vallan mainiosti syödä mitä sattuu ja yli tarpeen; pullamössöleipää, sipsejä, karkkeja, jäätelöä, valkoista riisiä, rasvaisia kastikkeita jne. Obeesi vegaani ei ole mikään oksymoroni.

Raakaruoka. Joo, iso lautasellinen sinimailasia, herneenversoja ja vehnänoraita. Ihanan kevyttä ja terveellistä. Mutta älä nyt saatana väitä, että tuon syötyäsi olit aivan ähkyssä, eikä mieli tehnyt enää melkein koko päivänä mitään muuta. Etkä ole ollut kipeänä kertaakaan sen jälkeen, kun aloit syödä puhdasta kypsentämätöntä ruokaa! (Paitsi ne kerrat, joita ei lasketa, kun ei muisteta.)

Homeopatia, yin- ja yang-energiat.. odotas, vaihdan siivilän new age-suodattimeeni. Miten niin sellaista ei ole olemassa? Tämä on ihan oikea esine, siihen pitää vain uskoa sydämellä! Kyyninen luonteesi taitaa vain estää auraasi avautumasta ja näkemästä NA-puhdistimen erilaiset toiminnot!

Gluteeni, sokeri, viljat, soija. Vegaanit eivät ole immuuneja muotihössötyksille. 2000-luvun puolivälissä vegaanitkin yrittivät karpata. Nyt gluteeni on myrkkyä, soija on myrkkyä, sokeri on myrkkyä, viljat ovat myrkkyä.. Tutkimustuloksista haetaan ja siteerataan vain niitä, jotka tukevat omia käsityksiä, ja vastaväittäjään suhtaudutaan ylenkatseellisesti toki jokainen saa pumpata itseensä mitä myrkkyjä haluaa, mutta minä pysyn erossa näistä.

Rokotukset. Niin.. joissakin rokotteissa on albumiinia. Tai liivatetta. Rokotteissa ei ole hallituksen asentamia mikrosiruja tai persoonaamme kajoavia ainesosia. Rokotteilla ei haluta aiheuttaa lisää sairauksia ja sitä kautta lääkeyhtiöille lisää tuloja. Rokotevastaisuus ja eläinperäisten ainesosien vastustaminen ovat kaksi eri asiaa ja tulisi pitää erillään. Toki olisi aivan mielettömän hienoa, jos rokotteita - tai mitä tahansa lääkkeitäkin - voitaisiin kehittää ilman eläinten hyväksikäyttöä.

Proteiinimyytti. Vegaani saa aivan riittävästi ja suositusten mukaisesti proteiinia, kun syö kunnollista ruokaa. Aktiivikuntoilija voi helpottaa elämäänsä proteiinijauheilla, mutta normaali hyötyliikkuja pärjää ilmankin.

Hormoniruokavalio, veriryhmäruokavalio, ayuerveda, tempperamentteihin perustuva ruokavalio. Olisi kyllä kieltämättä kätevää, kun voisin jostain taulukosta vaan katsoa, mitä ruokia voin syödä ja sen perusteella voisin hyvin. Olenko nyt sitten sangviini-koleerinen, vai pita-kapha, entäpäs miten tämä veriryhmä ja mikä olenkaan hormonityypiltäni? Liian yksinkertaisia vai liian monimutkaisia ratkaisuja tarjolla? Näissä yleensä tökkii se, että kaikki saadaan kuulostamaan tutkimuksiin perustuvalta, mutta lähteet eivät kuitenkaan kestä tieteellistä arviointia. Esimerkiksi hormonidieetistä Varpu Tavi kiteyttää hyvin: "jotta hormoneista ylipäätään on mahdollista kirjoittaa kansantajuisesti, asioita on rankasti yksinkertaistettava." Ja lukijoille yksinkertaistettu, valmiiksi pureskeltu mössö menee toki täydestä kuin väärä raha. Näissä on usein paljon järkeenkäypää asiaa, joka tekeekin ehkä vaikeaksi erottaa sieltä sen hörhökellot hälyttävän osion.

Tietysti en itsekään voi tietää varmasti, mikä on totta ja mikä ei. Ehkä tulee uutta tutkimustietoa, joka kumoaa nykyisen. Mutta koska elän nykyhetkessä, arvioin minulle syötetyn tiedon luotettavuutta tämänhetkisen kriittisen seulan avulla. Usein lähteitä ei ole ilmoitettu ollenkaan. Jos on, niin rivien välistä tai täysin häikäilemättä paljastuu kaupallisuus ja markkinointi, tyyliin "vain tietyn firman lisäravinteet ratkaisevat ongelmasi" ja muihin ei kannata luottaa. Joskus johdatellaan ovelasti suuren gurun nettisivuille, ja siellähän sitä rahaa saakin menemään. Toisinaan lähde on magneettimedia tai muu uskottavuusongelmista kärsivä taho. Joskus lähteet viittaavat ikivanhoihin tutkimuksiin, jotka on ehditty jo kumota.

Opiskeluaikoina lähdekritiikkiä käsittelevät luennot saivat minut lähinnä ottamaan pienet päikkärit. Jälkikäteen olen silti ollut hyvilläni saamastani opastuksesta kriittiseen ajatteluun. Se on ollut tarpeen muiden vegaanien kanssa keskustellessa ;).

2 kommenttia:

  1. Hörhöilystä puheen ollen, niin veganismi on kyllä elämäntapa, joka tehokkaasti poistaa suomuja silmien edestä ja auttaa näkemään maailmaa eri valossa, eli realistisemmin. Etenkin, jos lähtölaukaisijana ovat eläinten kärsimykset & eettisyys.

    ps. Kiva blogi, vasta nyt löysin sen : ) Itse en oikein jaksa noita ihan puhtaita ruokablogeja. Kiva lukea muustakin elämästä. Mutta noi sun matkaruoat Saksasta herättivät taas kerran suuremmoista ärtymystä, miksi Suomessa ei saa edes hyvissäkään ravintoiloissa tuollaista ruokaa !

    Itselläni ainakin näkökulmat avartuivat huimasti sen jälkeen (näin ainakin kuvittelen ;) kun tajusin, että veganiina eläminen on moraalisesti ja eettisesti itselleni ainoa mahdollinen tapa elää, jos vähääkään arvostan muuta elämää ja kunnioitan väkivallattomuutta, eikä halua olla osallinen eläinten kärsimyksiä.

    Ainakin tiedostaa, miten yhteiskunta suoltaa kaikessa aina vauvasta vaariin lihaanisen elämäntavan normaliutta, tavallisuutta ja paremmuuutta - niin, että sitä ei ymmärrä edes kyseenalaistaa, ennen kuin syytä tai toisesta päättää ottaa selvää, missä mennään. Ja kun sitten alkaa ymmärtää, miten meitä kasvatetaan koulussa, yhteiskunnassa ja mitä mediassa ja kouluissa jätetään kertomatta eläinten käytöstä jne. niin näkee tämän maailman aika eri tavalla.

    Vielä noista enkeleistä yms. ymmärrän jossain määrin täysin monien halun paeta tätä ikävää hyvinvoivaa maailmaa enkeleiden ja muun hörhöilyn pariin, tarjontaahaan riittää yllin kyllin, kun enkeliterapeutteja ja meedioita tuntuu siunaantuvan joka puskan takaa. Mutta olisi hienoa, jos nämäkin hyvää tarkoittavat ihmiset kääntyisivät ihan oikeiden ongelmien pariin ja yrittäisivät vaikuttaa niihin reaalimaailmassa. On helppo paeta todellisuutta hörhöilyn pariin ja ajatella olevansa jotenkin henkinen ihminen, kun keskittyy vain "hyviin ja kauniisiin asioihih, vetovoiman lakeihin" yms. yms. mutta kun samaan aikaan näistäkin ihmisistä moni ei katso todellisuutta edes ruokalautastaan pidemmälle, niin jotenkin se syö asian uskottavuutta ja vaikuttavuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kyllä samaa mieltä siitä, että eläintuotannon kohdalla silmät avautuvat, kun paneutuu ruokalautasensa taustoihin. Harmi, että joidenkin kohdalla se jättää sitten vaan tilaa sille hörhöilylle. Ehkä se on tosiaan pakokeino.

      Suomessa ei taida oikein kysynnän ja tarjonnan laki kohdata. Tampereellahan oli Veganissimo, josta sai kunnon a la carte-ruokaa, mutta se ei kannattanut. Kun se siirtyi Helsinkiin, konsepti vähän muuttui, eikä se täälläkään pitkään pysynyt pystyssä. Ollaan kai sen verran harvaan asuttu maa, että vegaanit ja kasvisruokaa diggailevat on ripoteltu sinne tänne, eikä missään kai sitten oikein ole riittävä asiakaskunta..

      Poista