lauantai 6. heinäkuuta 2013

Ihmeitä tekevä ruokavalio eli selityksiä joka lähtöön

Miksi Jukka Poika luopui kasvissyönnistä? Ilta-Sanomien mukaan hän oli jatkuvasti viluinen ja voimaton, laiha ja hintelä. En ole vielä kuullut yhdenkään kasvissyöjä-droppaajan sanovan rehellisesti, että teki vaan niin helvetisti mieli kalakeittoa, etten enää jaksanut tätä kasvissyöntiä. Sen sijaan tuon olen kuullut usein, että oli niin heikko olo. Mitä nämä ex-veget ovat oikein syöneet, pelkkää porkkanaa?
Kun katon tätä maailman monimuotoisuutta, mun on vaikea uskoa, että olisi yksi ainoa ruokavalio, joka olisi muita parempi.
Toteamus kaipaa hieman tarkennuksia. Yksi ainoa eli kasvisruokavalio on muita parempi, eläimille, jotka eivät tule syödyksi.

Mutta muutenhan kasvisruokavalio ei ole mikään valaistumisen aiheuttava juttu. Vege-droppaajien kanssa yhtä ärsyttäviä ovat kasvissyönnin ilot juuri löytäneet tyypit, jotka kuvittelevat sen todellakin olevan muita ruokavalioita parempi esimerkiksi terveydelle. "En ole ollut kertaakaan kipeänä, sen jälkeen kun lopetin lihansyönnin!" Tai painonhallintaan. "Siitä tulee niin ihanan kevyt olo!" Voi kuule, kyllä kasvissyöjäkin saa vedettyä itsensä sellaiseen ähkyturvotukseen, että siitä on keijukaisfiilikset kaukana. Eikä tee edes tiukkaa.

Kasvissyöjissä on samalla tavalla ylipainoisia löhömössyköitä kuin sekaruokavaliota noudattavissakin. Voi olla, että keskimäärin kasvissyöjien painoindeksi on hitusen matalampi; tutkimusten mukaan ainakin näin on, mutta yksilötasolla tästä porukasta löytyy kyllä etsimättäkin sekä läskejä että läpipaskoja.

Mutta on se kasvissyönti jännittävä ruokavalio, kun sillä on näin laajakirjoiset vaikutukset. Yhtäältä se voi tehdä ihmisen heikoksi ja voimattomaksi, toisaalta se parantaa suurinpiirtein MS-taudista lähtien kaikki sairaudet. En ymmärrä, miksi asioille pitää hakea selitykset niin kaukaa. Miksi ei voi vain rehellisesti myöntää, että teki mieli lihaa? Ei se tee Jukka Pojasta parempaa ihmistä, että hän lässyttää jostain maailman monimuotoisuudesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti